Asid Kojic untuk Kulit Cerah, Inilah Kebaikan dan Kesan Sampingan

Asid Kojic atau masam kojic adalah salah satu bahan pencerah wajah yang sering dijumpai dalam sebilangan produk penjagaan kulit atau krim muka. Manfaat asid kojik yang paling terkenal adalah menjadikan kulit lebih cerah berseri. Walaupun faedahnya menjanjikan, harap maklum bahawa kojic boleh menyebabkan kesan sampingan pada sesetengah orang. Lihat keterangan lengkap dalam artikel berikut.

Apa itu asid kojik (masam kojic)?

Sebelum digunakan untuk mencerahkan kulit, pertama asid kojik adalah bahan kimia yang terbuat dari beberapa jenis kulat. Ini juga merupakan hasil sampingan dari proses penapaian untuk pengeluaran kicap dan minuman beralkohol, seperti sake dan anggur. Kadang-kadang, masam kojic Ia juga digunakan dalam industri makanan sebagai pengawet. Asid Kojic biasa terdapat dalam produk krim pencerah kulit. asid kojik adalah salah satu bahan yang sering dijumpai dalam produk dan kosmetik penjagaan kulit. Anda boleh mendapatkannya di krim muka, serum, pencuci muka, serbuk, dan sabun mandi. Untuk beberapa produk, seperti sabun dan pencuci muka, biasanya disyorkan untuk dibilas sebaik sahaja digunakan. Walau bagaimanapun, krim muka dan serum boleh diserap ke dalam kulit walaupun berasid kojic secara amnya mempunyai kadar penyerapan yang agak rendah pada permukaan kulit.

Apa faedahnya asid kojik?

Berikut adalah pelbagai faedahnya asid kojik lebih banyak lagi.

1. Mencerahkan kulit

Asid Kojic dapat mencerahkan kulit dengan menghalang melanin asid kojik perkara utama adalah mencerahkan kulit sambil mengurangkan tanda-tanda hiperpigmentasi. Sebut saja, warna kulit tidak sekata, bintik-bintik usia gelap, bintik hitam, dan kerosakan kulit dari sinar matahari. asid kojik Ia digunakan sebagai agen pencerah kulit kerana kesannya pada protein yang dikenali sebagai tirosinase. Asid Kojic berfungsi dengan menghalang dan mencegah fungsi tirosinase, yang merupakan sejenis asid amino yang diperlukan untuk menghasilkan melanin, yang secara khusus disebut chatecolase. Enzim chatecolase berperanan dalam pembuatan sebatian melanin. Melanin adalah pigmen yang memberi warna pada kulit, rambut, dan mata. Begitulah cara asid berfungsi kojic dalam mencerahkan warna kulit.

2. Mengurangkan parut

Manfaat asid kojik Ia juga dipercayai dapat mengurangkan parut. Ini kerana asid kojic tidak meningkatkan ketebalan tisu parut, tetapi mampu mengurangkan pigmentasi gelap kerana parut yang timbul sehingga ia menjadi lebih cerah.

3. Mengatasi melasma

Melasma adalah tompok gelap pada kulit yang bersaiz lebih besar. Manfaat asid kojik dipercayai dapat mengatasi masalah kulit yang lebih dialami oleh wanita hamil.

4. Merawat jerawat

Asid Kojic dipercayai dapat merawat jerawat berkat sifat antimikrobinya Tahukah anda asid kojik boleh merawat jerawat? Asid Kojic mengandungi sejumlah zat antimikroba yang diketahui dapat melawan beberapa jenis bakteria yang biasanya menyerang kulit, termasuk bakteria penyebab jerawat. Sebenarnya, masam kojic dapat mencerahkan kulit kerana bekas jerawat yang tidak pudar.

5. Merawat jangkitan kulat

Menurut kajian yang diterbitkan dalam jurnal Molecules, asid kojik Ia juga mempunyai sebatian antijamur. Sebenarnya, kandungan ini telah banyak digunakan dalam sejumlah produk ubat antijamur untuk meningkatkan keberkesanan rawatannya. Manfaat ini mungkin berguna dalam merawat jangkitan kulit kulat, termasuk kurap, kutu air, dan lain-lain. Penggunaan sabun menggunakan asid kojik secara rutin dipercayai dapat merawat jangkitan bakteria dan kulat dengan sepenuhnya.

Adakah terdapat kesan sampingan? asid kojik?

Asid Kojic sebagai ramuan dalam krim pencerah kulit selamat digunakan. Menurut jurnal International Journal of Toxicology, tahap asid kojic yang selamat dan dibenarkan untuk bahan penjagaan kulit dan kosmetik, yang 1 peratus atau lebih rendah. Walau bagaimanapun, sesetengah orang mungkin mempunyai kulit yang cukup sensitif, jadi ada risiko kesan sampingan. Sebagai contoh:

1. Kulit terbakar matahari (selaran matahari)

Melanin melindungi kulit dari kerosakan akibat sinar matahari. Namun, kerana asid kojik berfungsi dengan menghalang pengeluaran melanin, kulit cenderung selaran matahari atau kulit yang terbakar matahari. Keadaan ini dicirikan oleh kemerahan kulit hingga bengkak.

2. Hubungi dermatitis

Produk yang mengandungi asid kojik boleh menyebabkan reaksi dermatitis kontak, terutamanya jika kepekatan asidnya tinggi kojic terpakai mempunyai tahap tinggi. Dermatitis kontak adalah kerengsaan kulit atau reaksi alergi terhadap pendedahan kepada bahan tertentu. Akibatnya, kulit menjadi merah, gatal, kering, malah menyakitkan. Sekiranya anda mengalami kemerahan kulit, ruam, kerengsaan, atau sakit setelah menggunakan krim asid kojik, hentikan penggunaan segera dan berjumpa doktor. [[Artikel berkaitan]]

Catatan dari SehatQ

Asid Kojic adalah salah satu bahan aktif yang terkenal dapat mencerahkan kulit. Secara amnya, memerlukan masa sehingga 2 minggu untuk melihat kesan pencerahan pada kulit anda. Walaupun selamat digunakan, tidak ada salahnya jika anda berjumpa dengan pakar dermatologi terlebih dahulu sebelum menggunakan produk yang mengandungi asid kojic. Oleh itu, doktor akan memberi anda maklumat mengenai dos dan cara menggunakannya supaya faedah yang diperoleh dapat dirasakan secara maksimum. Masih ada soalan mengenai apa itu asid kojik dan faedahnya? Tanya doktor secara langsung melalui aplikasi kesihatan keluarga SehatQ. Caranya, muat turun aplikasi sekarang melalui App Store dan Google Play .

Recent Posts