Inilah kelebihan Stearic Acid yang sering digunakan sebagai bahan kosmetik

Asid stearat atau asid stearat adalah asid lemak tepu rantai panjang yang terdapat secara semula jadi dalam pelbagai lemak haiwan dan tumbuhan. Asid stearat pekat, berwarna putih, mempunyai bau ringan, dan kadang-kadang boleh didapati dalam bentuk kristal.

Penggunaan asid stearat dalam kosmetik

Berkat pelbagai ramuannya, asid stearat sering digunakan sebagai bahan mentah untuk sejumlah produk kosmetik. Secara umum, fungsi asam stearat dalam produk kosmetik adalah sebagai pengemulsi, emolien, dan pelincir yang dapat melembutkan kulit, sekaligus membantu agar produk kosmetik tidak terpisah. Berikut adalah sebilangan produk kosmetik yang menggunakan asid stearat sebagai bahan tambahan.
  • Krim pelembap
  • Sunblock
  • Solekan
  • Sabun
  • Syampu dan perapi
  • Krim pencukur
  • losyen bayi
  • Pelbagai produk penjagaan diri yang lain.
Fungsi asid stearat dalam krim juga sering digunakan sebagai komponen semula jadi pelembap, misalnya dalam mentega koko atau mentega shea. Sebagai tambahan, kajian yang dikeluarkan oleh Perpustakaan Perubatan Nasional mendedahkan bahawa asid stearat dapat membantu menyembuhkan luka bakar.

Kebaikan asid stearat dalam kosmetik

Salah satu fungsi asid stearat yang paling penting dalam pelbagai produk kosmetik adalah membuat tekstur yang lembap, halus, dan tidak mudah pecah. Di samping itu, terdapat sebilangan besar faedah lain dari asid stearat untuk kulit anda. Berikut adalah sebahagian daripadanya.

1. Melembapkan kulit

Asid stearat adalah pelembap yang tergolong dalam kategori emolien. Pelembap jenis ini berfungsi dengan melembutkan dan menghaluskan kulit. Pelembap yang mengandungi asid stearat dapat membantu mengekalkan lebih banyak air daripada pelembap wajah yang lain. Manfaat ini dapat membantu produk kosmetik bertahan lebih lama pada kulit.

2. Menguatkan lapisan pelindung kulit

Lapisan kulit terluar bertanggungjawab menjaga kelembapan semula jadi dan mencegah kerengsaan. Sel-sel kulit di lapisan pelindung ini memerlukan asid stearat (serta jenis lemak lain), kolesterol, dan ceramida sebagai pelekat. Pelbagai bahan pelekat ini dapat membuat lapisan pelindung kulit tetap kuat, memiliki permukaan yang halus, dan tidak pecah. Selain itu, fungsi asid stearat dan pelekat lain adalah untuk melindungi kulit dari kehilangan air dan mengurangkan tanda-tanda penuaan.

3. Mesra untuk kulit sensitif

Asid stearat dianggap memiliki kemampuan untuk mengurangkan kerengsaan, sehingga sering digunakan sebagai bahan dalam krim perawatan kulit yang ramah bagi mereka yang mempunyai kulit sensitif atau jengkel. Di samping itu, asid stearat dapat menjadikan pelembap wajah lebih lembut dan nipis, menjadikannya lebih mudah digunakan dan sesuai untuk kulit sensitif yang cenderung bertindak balas terhadap minyak. Asid stearat juga dapat menyejukkan dan menenangkan kulit. Berbagai kandungan asid stearat bahkan diklaim dapat membantu mengurangkan pengelupasan dan gatal yang berkaitan dengan psoriasis.

4. Berfungsi sebagai pembersih dan juga pelembap

Asid stearat juga dapat berfungsi sebagai surfaktan, yang merupakan bahan yang dapat membantu membersihkan kulit. Surfaktan menjadikan minyak, air, dan kotoran mengikat sehingga dapat dikeluarkan dari permukaan kulit dengan lebih mudah. Di samping itu, asid stearat dianggap lebih unggul daripada surfaktan lain kerana ia dapat membersihkan tanpa menghilangkan kulit dari minyak semula jadi. Asid stearat sebenarnya dapat menambahkan kelembapan yang bermanfaat untuk kulit. Oleh itu, asid stearat boleh digunakan sebagai pembersih lembut yang tidak mengeringkan atau merengsakan kulit yang bermasalah.

5. Lebih senang digunakan

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, salah satu fungsi utama asid stearat dalam produk kosmetik adalah sebagai pengemulsi. Asid stearat dapat menjadikan krim penjagaan kulit terasa lebih tebal, lebih halus, dan memperbaiki teksturnya untuk rasa yang lebih mewah. Fungsi ini juga membantu krim agar lebih mudah digunakan secara merata pada kulit dan menghalangnya daripada berpisah. [[Artikel berkaitan]]

Kesan sampingan asid stearik

Secara amnya, asid stearat selamat digunakan dan mudah ditoleransi oleh pelbagai jenis kulit. Walau bagaimanapun, penggunaan asid stearat pada kulit sensitif perlu dipertimbangkan kerana berpotensi mencetuskan reaksi alergi. Walau bagaimanapun, risiko berpotensi ini masih agak kecil dan pengguna krim kosmetik yang merasakan kesan sampingan asid stearat masih sangat terhad. Ini kerana asid stearat adalah asid lemak yang terdapat secara semula jadi yang juga terdapat pada manusia. Oleh itu, anda harus menggunakan krim atau pembersih kulit yang mengandungi asid stearat seperti yang disyorkan oleh doktor anda. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai masalah kesihatan, anda boleh meminta doktor anda secara langsung di aplikasi kesihatan keluarga SehatQ secara percuma. Muat turun aplikasi SehatQ sekarang di App Store atau Google Play ..

Recent Posts