BHA dalam Produk Penjagaan Kulit, Apa Faedah untuk Kulit?

BHA adalah kependekan untuk asid hidroksi beta. Salah satu kumpulan asid ini berfungsi untuk mengelupas atau mengelupas kulit dengan menyingkirkan sel-sel kulit mati di wajah. Tidak seperti kumpulan asid lain, iaitu AHA, terdapat lebih sedikit pilihan jenis BHA dalam produk penjagaan kulit. Lihat apa itu BHA dan faedahnya dalam produk penjagaan kulit lebih banyak dalam artikel berikut.

Apa itu BHA?

Asid hidroksi beta atau BHA adalah asid pengelupasan yang biasanya terdapat dalam produk penjagaan kulit. Cara BHA berfungsi adalah dengan mengelupas atau merangsang pembebasan sel kulit mati. Kemudian, sel-sel kulit mati yang dilepaskan akan diganti dengan kulit baru sehingga wajah terasa lebih halus dan kelihatan lebih cerah. Salah satu jenis BHA yang paling biasa adalah asid salisilik. Kumpulan asid ini terbuat dari aspirin yang digunakan untuk merawat jerawat. Selain itu, asid salisilik juga dapat membantu mengurangkan keradangan dan kemerahan pada kulit. Anda boleh mendapatkan kandungan asid salisilik dengan kepekatan 0.5 -5 peratus, dalam pelbagai produk penjagaan kulit. Asid salisilat adalah asid BHA. Walaupun asid salisilik adalah jenis utama BHA, kajian yang diterbitkan dalam jurnal Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology menunjukkan bahawa beberapa formula asid sitrik tergolong dalam kumpulan BHA. Asid sitrik berfungsi mengatasi pengeluaran minyak atau sebum yang berlebihan sambil menyingkirkan sel-sel kulit mati yang menyebabkan pori-pori tersumbat. Selain itu, asid sitrik juga dilaporkan mempunyai kesan antioksidan dan anti-penuaan.

Apakah fungsi BHA?

Sebagai asid pengelupasan, asid BHA atau beta-hidroksi mempunyai pelbagai kebaikan untuk masalah kulit. Pelbagai fungsi BHA adalah seperti berikut.

1. Menanggalkan sel kulit mati

Salah satu fungsi BHA adalah membuang sel kulit mati. Produk penjagaan kulit yang mengandungi BHA dapat menyerap ke dalam pori-pori kulit lebih dalam untuk menyingkirkan sel-sel kulit mati dan pengeluaran minyak berlebihan yang menyebabkan jerawat.

2. Mengatasi jerawat

BHA mempunyai kesan antibakteria yang dapat melawan bakteria penyebab jerawat.Seterusnya, fungsi BHA adalah untuk merawat jerawat. Manfaat BHA timbul kerana kandungan asid salisilat yang sering disarankan sebagai rawatan untuk komedo, seperti jerawat bintik hitam dan whitehead . Selain itu, manfaat BHA untuk wajah berasal dari bahan antibakteria yang dapat melawan bakteria penyebab jerawat sehingga pembentukan jerawat dapat dicegah.

3. Mengurangkan kedutan dan garis halus di wajah

Fungsi BHA seterusnya adalah untuk mengurangkan kedutan dan garis-garis halus pada wajah. Ini didakwa disebabkan oleh derivatif BHA dalam bentuk beta asid lipohidroksi (LHA) dan natrium salisilat (SS) dalam menjana semula sel kulit. Walaupun manfaat BHA untuk wajah dalam kes ini belum sepenuhnya dipahami, proses pertumbuhan semula kulit ini menyumbang untuk mengurangkan kedutan dan garis-garis halus pada wajah.

4. Mencerahkan kulit

BHA dapat membuang sel kulit mati sehingga kulit menjadi cerah Mencerahkan kulit juga merupakan fungsi BHA yang lain. Seperti yang dinyatakan di atas, BHA dapat membantu pengelupasan kulit sehingga penumpukan sel-sel kulit mati dapat dilepaskan. Oleh itu, kulit akan kelihatan lebih cerah dan lebih berseri.

5. Meratakan warna kulit

Fungsi BHA untuk kulit yang tidak kurang pentingnya adalah meratakan warna kulit. Warna kulit menjadi sekata kerana penumpukan sel kulit mati terkelupas. Selain pelbagai manfaat BHA untuk wajah seperti yang disebutkan di atas, fungsi BHA juga diyakini dapat mengurangi keradangan pada kulit dan memulihkan keadaan kulit yang terbakar sinar matahari.selaran matahari) .

Apakah perbezaan antara AHA dan BHA?

BHA berbeza dengan asid AHA atau alpha-hidroksi. Walaupun mereka mempunyai faedah yang sama, iaitu dapat merangsang pembebasan sel kulit mati, perbezaan antara AHA dan BHA masih ada. Selain kandungannya, perbezaan antara AHA dan BHA juga dilihat pada jenis asid. Sebagai contoh, BHA adalah sejenis asid yang larut dalam lemak dan minyak. Sementara itu, AHA adalah asid larut dalam air. Sifat BHA yang larut dalam lemak menjadikannya mampu menembusi liang yang lebih dalam. Dengan cara itu, BHA mampu menyingkirkan sebum dan sel kulit yang menyumbat liang. Di samping itu, perbezaan antara AHA dan BHA juga dapat dilihat dari masalah kulit yang mereka rawat. Asid BHA cenderung sesuai untuk merawat jerawat dan kerosakan kulit yang disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari. Oleh itu, asid BHA sesuai untuk kulit kombinasi dengan kulit berminyak. Sementara itu, produk yang mengandungi AHA bertujuan untuk merawat pelbagai masalah kulit yang berkaitan dengan penuaan. Contohnya, hiperpigmentasi ringan (bintik-bintik usia kerana usia, melasma, dan parut), pori-pori besar, garis halus, kedutan, kedutan, hingga tona kulit tidak sekata. Menariknya, walaupun BHA dapat menembusi pori-pori dengan lebih dalam, risiko kesan sampingan BHA dalam bentuk kerengsaan kulit cenderung tidak seberat AHA. Kerana asid salisilat, yang merupakan jenis utama BHA, terbuat dari aspirin atau asam asetilsalisilat. Asid salisilik mempunyai sifat anti-radang, yang berasal dari aspirin.

Apakah kesan sampingan BHA?

Kesan sampingan BHA tidak begitu teruk seperti kesan asid kumpulan AHA. Walau bagaimanapun, perlu diketahui bahawa terdapat risiko kesan sampingan seperti kerengsaan kulit. Beberapa gejala kerengsaan kulit juga boleh disertai dengan kemerahan kulit, sensasi terbakar, kulit gatal, sakit kulit, hingga pigmentasi dalam bentuk tompok-tompok hitam. Orang yang mempunyai warna kulit lebih gelap mempunyai risiko pigmentasi yang lebih tinggi ketika menggunakan produk BHA.

Bagaimana cara menggunakan BHA dengan selamat?

Sebagai asid pengelupasan, penggunaan BHA mesti dipertimbangkan dengan teliti dan tidak boleh sewenang-wenangnya. Cara selamat menggunakan BHA adalah seperti berikut.

1. Sentiasa gunakan pelindung matahari

Salah satu kaedah paling selamat untuk menggunakan BHA adalah dengan selalu menggunakanpelindung matahari atau pelindung matahari secara berkala setiap pagi. Fungsi BHA adalah untuk membantu mengatasi kerosakan kulit yang disebabkan oleh sinar matahari. Walau bagaimanapun, kumpulan asid ini juga berisiko meningkatkan kepekaan kulit terhadap cahaya matahari, bahkan hingga 50%. Jadi, dalam keadaan apa pun, termasuk jika anda menggunakan produk BHA, pelindung matahari mesti selalu digunakan. Pilih pelindung matahari yang mempunyai label spektrum luas Ia melindungi kulit dari sinaran UVA dan UVB.

2. Gunakan BHA dari salah satu produk penjagaan kulit

Kandungan BHA boleh didapati dalam pelbagai produk penjagaan kulit. Bermula dari mencuci muka, penyegar wajah, hingga pelembap. Sekiranya anda sudah menggunakan produk BHA dari satu produk, seperti pelembap, anda disarankan untuk mengelakkan produk penjagaan kulit lain yang juga mengandungi BHA. Ini untuk mengelakkan risiko kerengsaan dan pengelupasan berlebihan.

3. Gunakan sedikit demi sedikit

Cara menggunakan BHA dengan selamat harus dilakukan secara beransur-ansur. Gunakan beberapa kali seminggu sehingga kulit terbiasa menerima kandungan ini. Penggunaan produk yang mengandungi BHA secara beransur-ansur dapat mengurangkan risiko kesan sampingan, seperti kerengsaan.

4. Perhatikan kepekatan produk yang mengandungi BHA

Anda juga harus memperhatikan jumlah tahap BHA ketika membeli produk penjagaan kulit ini. Kandungan BHA akan berfungsi dengan optimum apabila kepekatannya berada dalam lingkungan 1-2 persen.

Apa yang mesti dicampurkan dengan penjagaan kulit BHA?

Untuk memaksimumkan penjagaan wajah, produk yang mengandungi BHA tidak boleh dicampurkan dengan jenis bahan aktif tertentu. Sebagai contoh:

1. BHA dan retinol

BHA tidak boleh dicampurkan dengan retinol kerana boleh meningkatkan risiko kerengsaan kulit. Kesan sampingan BHA ini mungkin berlaku terutama pada pemilik kulit sensitif dan orang yang mengalami rosacea.

2. BHA dan benzoil peroksida

BHA tidak boleh dicampurkan dengan benzoil peroksida kerana boleh mencetuskan kerengsaan kulit dan jerawat. Jadi, anda harus mengelakkan penggunaan kedua-dua bahan ini pada masa yang sama.

3. BHA dan niacinamide

BHA tidak boleh dicampurkan dengan niacinamide kerana boleh mengurangkan prestasi bahan aktif yang berasid. Akibatnya, fungsi pengelupasan kandungan BHA tidak dapat berjalan dengan optimum dan kulit menjadi jengkel. Baca juga:Bahan-bahan Penjagaan Kulit Tidak Boleh Campur Lain [[Artikel berkaitan]]

Catatan dari SehatQ

BHA adalah sejenis asid pengelupasan yang membantu menyingkirkan sel kulit mati dan sebum di liang roma. Fungsi BHA untuk kulit dapat menembusi liang lebih dalam daripada AHA, menjadikannya sesuai untuk merawat jerawat. anda juga boleh berjumpa doktor secara langsung melalui aplikasi kesihatan keluarga SehatQ untuk mengetahui apa bha dan fungsinya. Caranya, pastikan anda memuat turunnya melalui App Store dan Google Play .

Recent Posts