Kenali Minyak Nilam dan Manfaatnya untuk Kesihatan

Pernahkah anda mendengar faedah minyak nilam? Sekiranya tidak, anda tidak sendirian kerana popularitinya cenderung hilang berbanding minyak pati lain dari Indonesia, seperti minyak cengkeh atau minyak ylang. Namun, di pasaran antarabangsa, minyak nilam mempunyai nilai ekonomi yang cukup tinggi, bahkan Indonesia adalah salah satu pengeksport minyak pati ini. Seperti apa neraka Minyak nilam dan apa faedah kesihatannya?

Kenali lebih lanjut mengenai minyak nilam

Minyak nilam adalah salah satu jenis minyak pati yang diperoleh dari penyulingan atau pengekstrakan daun nilam (Pogostemon cablin Benth). Nilam itu sendiri adalah semak tropis yang tumbuh tegak, mempunyai banyak cabang, daun berstrata, tetapi jarang berbunga dan hanya dapat tumbuh hingga maksimum 1 meter. Daun nilam berbentuk bujur atau bujur dengan panjang 5-11 cm, hijau, nipis, tidak kaku, dan berbulu di permukaan atas. Apabila disentuh, permukaan daun agak kasar, ujungnya bergerigi, ujungnya tumpul, dan urat daun menonjol. Kadang-kadang, tanaman nilam mempunyai bunga yang tumbuh di hujung tangkai, berkerumun, dan berwarna ungu kemerahan. Batang bunga mempunyai panjang antara 2-8 cm dengan diameter sekitar 1 cm dan mahkota bunga berukuran 8 mm. Secara komersial, minyak nilam banyak digunakan dalam industri kecantikan, seperti dalam beberapa produk kosmetik, minyak wangi, sabun wangi, dan minyak rambut. Ini disebabkan kelebihan minyak nilam yang sangat harum, malah pengambilan minyak patinya sebenarnya boleh dikatakan minyak wangi. Baru-baru ini, minyak nilam juga mulai digunakan sebagai campuran dalam industri rokok, terutama dalam pemprosesan tembakau. Malah, industri makanan juga menggunakan minyak nilam sebagai bahan mentah untuk minyak pati yang selamat untuk dimakan.

Apa faedah minyak nilam untuk kesihatan?

Industri farmaseutikal juga tidak ketinggalan menggunakan minyak nilam sebagai bahan mentah untuk pelbagai ubat. Daun nilam kaya dengan zat yang disebut alkohol nilam dan turunannya, serta fenol dan terpenoid seperti seychellen yang menjadikan minyak nilam mempunyai sifat antibakteria. Di samping itu, beberapa khasiat minyak nilam lain dalam sektor kesihatan termasuk:
  • Membunuh kuman yang boleh membahayakan kesihatan badan (antiseptik)
  • Meningkatkan gairah seksual (afrodisiak)
  • Diuretik (memudahkan kencing)
  • Saluran pencernaan yang sihat
  • Menyembuhkan selsema, termasuk gejala yang menyertainya seperti pening, mual, muntah, kembung, dan cirit-birit
  • Menghilangkan bau mulut apabila larut dalam air dan digunakan sebagai ubat kumur
  • Menyembuhkan penyakit kulit (seperti eksim dan jerawat) apabila digunakan secara topikal.
Selain itu, minyak nilam yang diproses menjadi minyak pati juga dapat digunakan sebagai minyak aromaterapi yang dapat menghilangkan keletihan setelah anda melakukan aktiviti seharian. Aroma minyak nilam yang menyegarkan juga dipercayai dapat meredakan kegelisahan dan kemurungan.

Cara melakukan pengambilan minyak nilam

Minyak nilam yang digunakan dalam industri kosmetik dan farmaseutikal biasanya dibuat dengan penyulingan wap langsung menggunakan mesin khas. Daun nilam yang berumur 6-8 bulan dituai, dikeringkan, dan kemudian diekstrak menggunakan mesin selama 4-5 jam. Namun, anda juga boleh melakukan pengambilan minyak nilam sederhana di rumah menggunakan kaedah mengukus. Langkah awalnya serupa dengan pengekstrakan yang dilakukan oleh kilang, iaitu anda harus menyediakan daun nilam yang berumur 6-8 bulan, kemudian keringkan dengan mengeringkannya, kemudian keringkan di bawah sinar matahari atau di udara hingga kering. Selepas itu, daun nilam kering dikukus selama 5-6 jam sehingga minyak keluar. Pisahkan minyak nilam dan air kukus, kemudian masukkan minyak ke dalam botol tertutup.

Recent Posts